Wedden dat ze toch niet gaan indexeren per 1 januari 2025.
Die "winstwaarschuwing" werd vandaag al op het NOS nieuws op de radio gegeven.
Net zo voorspellend als het PALMNET rapport van DNB uit 2004 dat in de la verdween. Daar werd het mechanisme om niet te hoeven indexeren en korten grondig uit de doeken gedaan. In het Besluit FTK werd artikel 4 lid 2 ingevoerd waardoor de premierekenrente wel op verwacht rendement mocht worden gewaardeerd, waardoor de kostprijs van je pensioenpremie per definitie te weinig was voor de waardering (van de contante waarde) van de verplichting van je pensioenuitkering. Het tekort fraai en permanent ingebouwd (probeer dit niet thuis met uw aangifte vennootschapsbelasting of uw winstaangifte, de fiscus grijpt u in uw nek).

Ook de Wet op de jaarrekening en het Burgerlijk Wetboek verbieden dit en je mag ook niet onteigenen. Maar met uw pensioen kan dat rustig. Ze voeren in Nederland de WBTR in om als bestuurder van een rechtspersoon je belangen in kaart te brengen, want je zou toch langs het potje pissen, dàt mag niet, maar bij de in pensioenfondsen (stichtingen) ondergebrachte pensioengelden, het uitgesteld loon van mensen, mag dat allemaal gewoon wel. Een ordinaire boekhoudtruc invoeren om de behaalde rendementen die als voorwaarde nodig zijn om het pensioen inflatiebestendig te houden en te kunnen indexeren geniepig weg te kunnen poetsen. Het FTK werd ingevoerd onder SZW minister Arie de Geus (CDA) en Mark Rutte als staatssecretaris.

Willens en wetens heeft DNB op het moment dat men al een aantal jaren ervaring had met dit model in 2014 en het effect zag, de eisen in het nieuwe FTK nog eens lekker aangescherpt. Pas indexeren bij 127 % dekkingsgraad. Het jaar ervoor werd er bij PMT ongeveer 7 % gekort. En het parlement protesteerde niet. Het is allemaal vermeld bij de evaluatie binnen de commissie SZW van dat FTK en uitgespeld (o.a. door Jean Frijns) maar DNB en het kabinet gaven geen krimp. De lobby lijkt veel te sterk om richting een voor de lobby veel lucratievere Wtp te sturen.

De rekenrente verdwijnt echter NIET met de Wet toekomst pensioenen. Je kunt alleen de formule onder de motorkap niet meer volgen. Het beursrisico in één jaar komt daar nog bovenop. De ruil van meer onzekerheid (Koolmees) en dan eerder indexatie (verhogen) is een volstrekte fakebelofte aan het volk.
De 13 miljoen (toekomstig) gepensioneerden zijn straal voor de gek gehouden, en het parlement ging daarmee akkoord. Maar gelukkig beseft het gros dat nog niet. En met de Wtp wordt uw achterstallige indexatie en verdwenen koopkracht weggepoetst.
Mensen zegt het daarom voort in uw omgeving en sluit u allen aan bij de Claimstichting Pensioenvoldoen.nl. Kennelijk kunnen we in Nederland alleen zo nog voor onze rechten opkomen. Al ruim 300.000 deelnemers gingen u voor en hun aantal is groeiende. Met één druk op de emailknop te bereiken.

ABP_17-10-2024.jpeg