Bijdrage Wilma Berkhout (voorzitter ledenraad)

De Wet toekomst pensioenen holt de pensioenen compleet uit, óók voor werkenden (!)

In vakantietijd druppelen in de pensioenvakpers berichten over invaarplannen en overbruggingsplannen van de diverse pensioenfondsen binnen.
Op 8 augustus 2024 bijvoorbeeld het bericht de het een na grootste pensioenfonds voor de zorg PFZW in 2025 niet gaat indexeren ondanks voldoende dekkingsgraad. Vanwege die Wet toekomst pensioenen (Wtp) dus. U krijgt er niets bij ondanks nog forse inflatie. Ook niet in de opbouw van uw pensioen, zorgwerkers! Onlangs was er herrie en kwamen er Kamervragen van Agnes Joseph (NSC) over de uitoefening van het hoorrecht bij het ABP voor gepensioneerdenverenigingen. Een farce. Ook op 8 augustus een klein berichtje In PensioenPro. “Sociale partners in de detailhandel kiezen de premie in plaats van de pensioenambitie voor het pensioenresultaat. Om te voldoen aan de wet gebruiken zij het berekende pensioenresultaat als ambitie.“ Wel voldoen aan de letter van de wet, maar niet aan wat er bedoeld is.

Zo maar achteloos in de vakantie. En de pensioenkennis is toch al niet groot, hoe jonger hoe minder, publiceerde het NIBUD heel recent. De mainstreampers zwijgt en Nederland vat het niet, zeker niet in het zwembad en op de stranden van Europa.
Ook recent werd er door toezichthouder AFM ernstig gewaarschuwd dat de communicatie over pensioen helemaal niet op orde is. Mensen hebben geen idee wat hen boven het hoofd hangt. Maar ik durf de stelling aan dat het boze opzet is om de 13 miljoen (toekomstig) gepensioneerden zo onwetend mogelijk te houden. Na het invaren in de Wtp is er namelijk geen weg meer terug en begint de complete uitholling. Een race tegen de klok die voor uw beeld achter de coulissen wordt uitgevochten.
De pensioenen van gepensioneerden worden in de Wet toekomst pensioenen misbruikt als noodzakelijke hefboom om (acceptabele) pensioenen te genereren voor werkenden. De premie is immers leading. Het pensioen wordt op pensioendatum dat wat het virtuele pensioenpotje, jouw virtuele persoonlijke vermogensrekening dus “schaft.” En dat hangt puur van het moment af. Had je moeten invaren in de afgelopen begin augustus week had dat potje een enorme glijvlucht naar beneden gemaakt (in de Wtp wordt je pensioen ook afhankelijk gemaakt van de beurs) en heb je een teleurstellend pensioen. Het wordt iets als de Postcode Loterij. Voor jouw leeftijdgenoten (niet je postcode) en voor jou dus niet de hoofdprijs maar een laag pensioen. “Hij kan zomaar vallen”, het kan zomaar gebeuren, dus. En de kans op een lager pensioen is vele malen groter dan het winnen van de jackpot.
Compensaties en de vulling van reserves (doorsneepremie) volgens de Wtp zullen veelal uit het pensioenvermogen worden gedaan (daar zit veel vermogen van gepensioneerden in) ondanks dat gepensioneerden de hele rit van premies betalen al hebben afgelegd. Dus vandaar het (bij beleggen verboden) opheffen van de zogenaamde leenrestrictie: de hefboomwerking is noodzakelijk in de constructie van de Wtp. Jongeren mogen (wettelijk dus wel) in het fonds lenen om aandelen als belegging te kopen. Verplicht en je hebt niets te zeggen want het wordt door sociale partners en het pensioenfonds geregeld. Achter dezelfde coulissen.
De premie is in de Wtp immers voortaan de basis voor het pensioen van werkenden. Toch zijn zij ook de sjaak, omdat werkgevers én vakbonden (FNV) het pensioen in de loonruimte zo laag mogelijk willen houden. Werkgevers omdat zij sowieso zo min mogelijk geld willen "verspillen" aan mensen en vakbonden om het (netto) salaris nog enigszins op niveau te houden.
De arbeidsvoorwaarde pensioen wordt dus het "kind" van de rekening.
Hebben werknemers dat door? Ach als ze jong genoeg zijn kunnen ze altijd bij sparen bij Brand New Day. De acteur in het reclamefilmpje benadrukt dat hij het "straks alleen met het pensioen van zijn werkgever niet gaat redden."
Alleen hoe jonger hoe meer pensioenbewusteloos leerde het NIBUD ons onlangs. Kijk gepensioneerden zijn in de Wtp volstrekt rechteloos gemaakt en kunnen op hun kop gaan staan. Over 10 jaar weten we dat het nota bene wettelijk beroven van alle rechten juridisch volkomen onhoudbaar is, maar dan is een substantieel deel al lang dood, dus laat gaan die groep.
En ja in de Wet staat iets over pensioenambitie, maar dat is net zo'n flauwekul als het hoorrecht voor gepensioneerdenverenigingen als "compensatie" voor het afhandig maken van je individuele rechten. De Pensioensector is vast heel blij dat in Nederland wetten niet aan de Grondwet en grondrechten kunnen worden getoetst en je de moeizame en kostbare weg/horde van het Europees recht moet nemen. Levert dus miljarden op voor de pensioenindustrie.

Maar werkenden kunnen altijd nog vakbondsmacht uitoefenen door te staken. Dus hoe dommer op pensioengebied hoe beter. Dat is wat er in Nederland gaande is: de variatie op de pastoor en de directeur: "hou jij ze dom, dan houd ik ze arm."
In Frankrijk zouden ze het land afbreken. Bonne vacanses.