Wim Boonstra over de doorrekeningen van het CPB. Hij merkt terecht op dat de modellen van het CPB vertekend zicht geven. Een ieder die het boek "Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft gelezen hoeveel perverse trucs er worden toegepast.
 
(reactie Wilma Berkhout)
Quote:
"Een tweede probleem is dat slimme parlementsleden precies weten hoe ze de uitkomsten van de CPB-doorrekeningen kunnen manipuleren. Pieter Omtzigt beschrijft dit in zijn boek Een Nieuw Sociaal Contract
(2021) op treffende wijze. Hij legt uit hoe politici een achterblijvende koopkracht onder ouderen ‘oplosten’ met een maatregel die het in de modellen en de koopkrachtplaatjes van het CPB prima deed, maar in de praktijk voor de meeste ouderen geen enkel positief effect had.
Ook het feit dat het Planbureau de positieve effecten van uitgaven aan onderwijs en onderzoek niet weet te vertalen in groei-effecten leidt tot perverse uitkomsten. Een partij die bezuinigt op onderwijs en het geld uitgeeft aan nog meer wegen en rotondes doet het prima in de CPB-modellen. "Unquote.
Bij PvdA/ Groen Links gebeurt dat nu ook. In de puntenwolken aan koopkracht lijkt je er als oudere in koopkracht op vooruit te gaan, maar als je goed kijkt zie je dat er een enorme rekening van belastingverlichting voor werkenden op het bord van alle ouderen met een inkomen boven de 25.000 euro (is bruto 2083 in de maand) wordt gelegd en die gaan er zeer fors op achteruit. Maar dat vertellen ze er niet bij op radio, TV en in de krant!!!
 
Lees hier het artikel in de FD