Zondag 13 augustus 2023 Nieuwsbrief Arno Eijgenraam.
(Reactie Wilma Berkhout)
Quote:
"De kraamkamer van het Financieel ToetsingsKader (FTK), de set regels van het zojuist afgeschafte pensioenstelsel, lag rond de eeuwwisseling bij de Pensioen- & Verzekeringskamer, nog voor de fusie met De Nederlandsche Bank. Ondergetekende had in de jaren negentig nog meegewerkt aan de voorganger van het FTK, de Actuariële Principes. In de jaren negentig hielden we er nog rekening mee dat een financiële instelling niet over een computer hoefde te beschikken.
Rond de eeuwwisseling was de computer zo ver ingeburgerd, dat zelfs de meest amateuristische organisatie daar gebruik van maakte en toen werden de rekenmodellen allengs ingewikkelder.
In de wereld van beleggingsfondsen en optiehandel waren de risicomodellen in die tijd veel geavanceerder dan in de pensioen- en verzekeringswereld en natuurlijk werden de bouwers van de rekenregels van de eenentwintigste eeuw uit die wereld gehaald. En natuurlijk bouwden zij modellen vanuit hun denkwereld. Ondergetekende keek vol ontzag naar wat die nieuwkomers aan kennis inbrachten. Zo kreeg de denkwereld van de beleggers een hoge status in de pensioenwereld.
Natuurlijk werd er in de wereld van beleggingsfondsen zelf nog steeds op die manier gedacht en werden modellen verder verfijnd.
Verder werd er tot 30 juni 2023 gezegd dat Nederland het beste pensioenstelsel ter wereld had. Ik heb geen overzicht van pensioenen in alle buitenlanden, maar op basis van wat ik gezien heb geloof ik die stelling wel. Als Nederland het beste stelsel heeft, betekent dat, dat andere landen het anders doen. En inderdaad, in andere landen wordt veel meer individueel belegd, zonder solidariteit of concrete pensioendoelstelling. In die buitenlanden is de denkwereld van beleggers natuurlijk de normale manier van denken, ook in de pensioenwereld.
Al die mensen komen elkaar tegen op congressen en hoppen van baan. Het is dan ook niet zo vreemd dat de denkwereld van beleggers zo langzamerhand de pensioenwereld heeft overgenomen. De vraag hoe we zorgen voor een goed pensioen, heeft plaatsgemaakt voor de vraag hoe we zo goed mogelijk een beleggingsportefeuille beheren.
En dat is echt een andere vraag, met andere strategieën en andere uitkomsten. Zo leidde het bijvoorbeeld tot regels waaraan een fonds moest voldoen voordat het mocht indexeren en tot het korten van pensioenen om de buffers te beschermen. En tot de invoering van de Wet toekomst pensioenen.
Ik heb mij aan het begin van deze eeuw laten overbluffen door nieuwkomers met meer kennis en ervaring op dit gebied dan ik had. Maar de opvoeding die ik in de jaren negentig als toezichthouder bij de Pensioen- & Verzekeringskamer heb gehad, verloochent zich niet. ik ben blijven nadenken hoe al die regelgeving nu bijdraagt aan het uiteindelijke doel: het beschermen van de pensioenen van de deelnemers, zowel op de korte als de lange termijn.
 
Klik hier om de nieuwsbrief te lezen