Pensioenexpert (Voormalig pensioenfondsbestuurder en beleggingsadviseur pensioenfondsen) en bestuurder bij de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen, Jelle Mensonides.
De daling van de pensioenvermogens is het sterkste in Nederland, aldus PensioenPro.
 
(reactie Wilma Berkhout)
Dat komt omdat Nederland de laagste marktrente via de rentermijn structuur van DNB hanteert als discontovoet voor de pensioenverplichtingen.
Dat heeft gevolgen voor de dekkingsgraad en daarvoor moesten de pensioenfondsen het (overigens economisch non- ) risico voor pensioendeelnemers ineens gaan afdekken met rentederivaten tegen een dalende rente. Nu de rente stijgt moeten de pensioenfondsen forse bedragen gaan betalen (aan de banken) als een vorm van boete. Daar komen de giga verliezen nu vandaan. Dus een niet bestaand economisch risico voor deelnemers/gepensioneerden is door de wetgever per 1 januari 2007 door middel van een boekhoudkundig risico op het bord ven deelnemers/gepensioneerden gelegd.
Jelle Mensonides schreef er in maart een artikel over en waarschuwde daarvoor!
Gisteren schreef hij dit:
"De gevolgen van de renteafdekking heb ik vorig jaar in een Mejudice aan de orde gesteld. Er zijn ook kamervragen over gesteld maar de minister heeft toen laconiek gereageerd dat dit samenhangt met het renteafdekkingsbeleid. Dit is dus een bekend probleem dat mede door de nieuwe pensioenwet is versterkt. Want pensioenfondsen hebben de renteafdekking verhoogd.
ABP heeft bijvoorbeeld zijn renteafdekking de afgelopen 2 jaar omhooggebracht van rond 25% naar bijna 50%, dat heeft vele miljarden gekost. Het bestuur belegt niet meer, maar volgt de regeltjes van dnb.
Volgens mij is dit het begin van de ellende. Als de rente om wat voor reden verder stijgt zijn de Nederlandse pensioenfondsen de klos.
Het nieuwe stelsel maakt de fondsen nog veel gevoeliger voor de rente, met name doordat besturen het renterisico eenzijdig zien.
Kortom, we lopen met open ogen in de renteval. Politiek en DNB blijven vasthouden aan de nominale rente als maat voor herverdelen."
In Engeland gebeurde iets soortgelijks onder Liz Truss en het land was te klein. En zij moest verdwijnen. Hier zwijgt men en doet men (ook de pers) soms net of het allemaal beursverliezen zijn. Dat is het dus niet. De helft van de verliezen (al 300 miljard! Duizelingwekkend!!) verdwijnen in de zakken van de banken.
Dankzij de invoering van de rekenrente met het FTK in de Pensioenwet 2007. En in de Wtp gaat de ellende gewoon door onder een camouflagekleed van financieel onnavolgbaar geknutsel (engineering),
We zijn met zijn allen (10 miljoen deelnemers/slapers en gepensioneerden zwaar gefopt door DNB en onze eigen volksvertegenwoordigers van de coalitie en PvdA en Groen Links.
De grootse financiƫle staatsgestuurde scam ooit.
 
Lees hier het bericht op de website van MeJudice