Vrijdag 23 juni 2023 NOS.
 
(Reactie Wilma Berkhout)
Niemand (geen wet) verbiedt bestuurders en commissarissen van woningcorporaties om privé vastgoed te verhuren.
Het roept nu ineens een soort van verontwaardiging op dat dit niet zou kunnen?
Voorkennis, belangenverstrengeling, integriteit, moreel kompas? Laat me niet lachen.
Maar mensen het is aan de orde van de dag in het huidige neoliberale systeem! Marktwerking en verdienmodellen zijn hét ding. Want geld betekent succes en geslaagd zijn in het leven. Geen geld betekent verliezen, minder lang en ongezond leven. Geld is ons enige moreel kompas geworden. Compassie, empathie en solidariteit zijn "uit." Ieder voor zich.
 
Dus lobbyen de marktmachtigen, monopolisten, influencers, ceo's en olichargen zich een ongeluk bij de politiek om alle regelgeving ten gunste van hun verdienmodel te krijgen en aangezien de politici binnen het netwerk dan ook weer uitzicht krijgen in dit spel mee te mogen doen, krijgen die machtigen hun zin en wordt het volk, in ieder geval de mensen die zich minder sec laten leiden door geld, gewoon uitgekleed. Na de politiek gaan we zelf onderdeel worden van de lobbyende bedrijven met goudgerande banen en posities. Iedereen die de omerta doorbreekt cancellen we gewoon en noemen we extreemrechts.
Of het nu om klimaatmaatregelen (van verplichte warmtepompen) gaat of de nieuwe pensioenwet (verplichte deelname): alles draait om het feit dat belastinggeld of pensioenpremies van de "losers" in het systeem (gewone werkende en gepensioneerde (na een leven lang werken) mensen) richting de machtige groep te krijgen ten bate van hun verdienmodel. Zelfs inflatie wordt een verdienmodel voor supermarkten. Met als resultaat een steeds rijker wordende "elite."
Jarenlang zijn bijvoorbeeld pensioendeelnemers en gepensioneerden volgens alle morele regels van gedane beloften en "waar" bieden voor hun geld (premie} benadeeld en is Europees recht met voeten getreden.
 
De letter van de Nederlandse wet (door de lobby van verzekeraars, werkgevers en DNB (banken) in de wet gekregen) werd toch gevolgd.
Ook al viel het niet meer uit te leggen, de wet was toch de wet, werd ons door hotemetoten als professor Lutjens, minister Koolmees of Klaas Knot voorgehouden. Ook als snapt een kind dat de rekenrente van DNB niet deugt en dat anders moest, het gebeurde niet. Het wordt gewoon nog een paar graden erger met de Wtp.
Een hele generatie gepensioneerden kreeg geen indexatie meer. Leverde steeds meer koopkracht in.
Maar geen krimp: wet is wet, regel is regel.
Dat je dan "onderdanen" krijgt die net zo gaan redeneren en rekenen is het resultaat van dit systeem. De handige Harries die het goed en slim voor zich zelf regelen en langs de mazen van de wet scheren. Degenen die het voorbeeld van moreel gedrag en integriteit dienen te geven doen het gewoon zelf niet. En de mensen voelen dat feilloos aan.
Dus als ze de kans krijgen gaan ze ook dit gedrag vertonen: als het niet ontdekt kan worden en zelfs openlijk (zie alle bijbanen en belangenverstrengeling van veel leden van de Eerste Kamer, "wij regelen het zelf" zei Jorritsma van de VVD) gepleegd kan worden gaan wij dat ook doen: van huisjesmelken tot belasting vermijden, tot zelfs oplichten (Van Lienden):
alles om succesvol te zijn, dus veel geld binnen te harken te graaien en te schrapen.
 
We leren het als klein kind al. We doen niet wat onze ouders zeggen, we doen wat zij doen.
Dus laat deze bestuurders en commissarissen van woningcorporaties gewoon handige Harries zijn. Ze doen immers net als Rutte, Knot, Jorritsma, Rosenmoller, Van Kesteren, Oomen, Hamers, etc. etc etc.
Je krijgt de bewoners die je verdient.
Lang leve de marktwerking en de verdienmodellen.
Niet alleen is de wolf terug in Nederland. Wij zelf worden langzaam maar zeker niets ontziende wolven:
homo homini lupus.
 
Lees hier het artikel op de website van NOS