Donderdag 15 juni 2023 Ortec Finance.
(reactie Wilma Berkhout)
Quote:
"De verschillen in uitkomsten maken het leven voor beleidsbepalers (bestuurders en/of sociale partners) niet makkelijker. Twee vragen dienen zich aan:
Wanneer moet men welke scenario’s gebruiken?
Hoe gaan beleidsbepalers om met de verschillen in uitkomsten?
Op de eerste vraag geeft de wetgever dus al wat antwoorden. Grof gezegd is de lijn in de wet: beleid vaststellen op eigen fondsspecifieke scenario’s. Toetsen van beleid op basis van uniforme scenario’s. Naast natuurlijk de communicatie richting deelnemers die sowieso op basis van de uniforme scenario’s moet.
Ortec Finance is ook van mening dat beleid altijd op basis van de eigen scenario’s moet worden vastgesteld. Pensioenfondsen passen niet voor niets diversificatie toe in de beleggingsportefeuille. Een aantal voordelen van diversificatie is in dit artikel benoemd. Het is niet logisch om diversificatie buiten beschouwing te laten. Onze visie beperkt zich niet tot het beleggingsbeleid of eventuele toedelingsregels. Maar deze geldt voor alle beleidsknoppen in het nieuwe stelsel. Bovendien geldt het ook voor analyses naar de haalbaarheid van de ambitie. Wettelijk moet dit laatste op basis van de uniforme scenario’s. Naar onze mening zijn die daar echter niet geschikt voor en oorspronkelijk ook nooit voor bedoeld.
Voor de tweede vraag is niet echt een eenduidig antwoord te geven. Het belangrijkste is dat beleidsbepalers beseffen dat de verschillen er zijn. En in een vroeg stadium inzicht krijgen in de verschillen bij hun fonds of situatie. In sommige gevallen kan het zinvol zijn om bij analyses beide scenariosets te gebruiken. Om een beeld te hebben van beide “werelden”. Hoe dan ook moet voorkomen worden dat men een heel proces uitvoert op basis van het ene type scenario’s. En dan pas achteraf tot de realisatie komt dat uitkomsten er in de andere wereld heel anders uitzien."Unquote.
Scenariosets zeer bepalend voor uitkomsten
 
Klik hier om het artikel te lezen