Maandag 1 mei 2023 ROL pensioenen.
Arno Eijgenraam:
Vertrouwen
Een van de argumenten die de minister in antwoord op vragen van PvdA en GroenLinks geeft, is dat er nu geen compleet contract is en met de Wet toekomst pensioenen wel. Dat betekent, dat in de Wet toekomst pensioenen veel meer is dichtgetimmerd.
Ik vind dat een raar argument. Het betekent namelijk, dat de minister bestuurders van pensioenfondsen niet toevertrouwt om in voorkomende gevallen beslissingen te nemen. En dat is zelfs in het huidige klimaat van wantrouwen van de overheid naar haar burgers een vreemd standpunt.
Want iemand moet aan strenge eisen van DNB voldoen om als bestuurder van een pensioenfonds aan de slag te mogen. Ik begeleid kandidaten in deze toets. Ik doe dat op no cure no pay basis (ik stuur pas een factuur na een positieve beslissing van DNB); er is mij dus alles aan gelegen om die begeleiding serieus te nemen. Ik krijg kandidaten die alle opleidingen doorlopen hebben, maar die ik toch terugstuur met huiswerk, omdat ik onvoldoende vertrouwen heb dat ze al klaar zijn voor de toets.
Bestuurders doorlopen dus een serieuze toets voordat ze mogen aantreden. En toch vertrouwt de minister hen niet toe om beslissingen te nemen. Dat moet allemaal vooraf dichtgetimmerd worden. Dat is een opvallende motie van wantrouwen. Niet alleen naar de bestuurders in kwestie. Ook op het oordeel van DNB dat deze bestuurders geschikt zijn voor hun functie, wil de minister niet vertrouwen.
Wat voor wereldbeeld moet deze minister hebben als ze zelfs niet op het oordeel van DNB durft te vertrouwen?