Vrijdag 21 april 2023 ED.
Haalt de Raad van State met D66-er Thom de Graaf oorzaak en gevolg niet door elkaar?
Vandaag, 21 april 2023 in het Eindhovens Dagblad: “Raad van State: Politiek moet minder grote broek aantrekken.
 
(reactie Wilma Berkhout)
Volgens de vice-president van de Raad van State, Thom de Graaf, kan dat lage vertrouwen niet worden losgezien van de te hoge verwachtingen die de politiek wekt. Die zijn onmogelijk waar te maken, onder meer omdat de uitvoeringsorganisaties het niet aankunnen. ,,De slagkracht van de overheid stokt'', constateert De Graaf. ,,Als beloftes niet kunnen worden ingelost, zorgt dat voor wantrouwen in plaats dat de veelbesproken kloof tussen burgers en Den Haag wordt gedicht.''
De overheid moet minder beloven, minder naar individuele rechtvaardigheid streven, zegt De Graaf, zoals bij de oplossing voor de toeslagenaffaire?
Nou breekt echt mijn klomp. Het lijkt op de Wet toekomst pensioenen. Want de oude wet werkt niet goed, zegt de regering. Neen, nota bene door een eigenmachtige ingreep (in strijd met Europese regels) in de berekening van pensioenverplichtingen waardoor het fout ging. Herstel dat dan en ga het niet “repareren” met een compleet nieuwe wet door helemaal niets meer te beloven in plaats van een simpele kleine reparatie door middel van het wel invoeren van die Europese regel, waardoor het juist wel beloofd kan worden, want er is geld genoeg gespaard in de pensioenfondsen.
Ligt het niet eerder aan het regeren met als hoogste resultaat voor de staat der Nederlanden, de eng gedefinieerde boekhouding van de BV Nederland en de heilige marktwerking als enige oplossing voor al uw levensvragen, van huisvesting tot onderwijs, tot energie, tot pensioen, tot gezondheidszorg?
Met het gevolg dat de publieke sector genadeloos werd en wordt uitgehold en zorgverleners, verpleegkundigen en leerkrachten als zzp-ers gaan werken om een beetje bewegingsvrijheid te hebben in hun werk en nog een beetje inkomen om überhaupt aan betaalbare huisvesting te komen?
Cruciale beroepen, waarvan de motivatie niet in de eerste plaats is heel veel geld verdienen. Neen belangrijker is tegenwoordig alleen maar veel geld verdienen met veel pandjes verhuren en geldproducten of als influenceer op sociale media (ordinair reclame maken) en vervolgens eindeloos genieten van mooie auto’s, dure horloges, verre vakanties en dure huizen. Dan ben je een burger met geld en dus betrouwbaar!
Is het niet zo dat veel goedwillende burgers in de eerste plaats met wantrouwen worden bejegend, Dat vooral geen misbruik gemaakt mag worden van een cent overheidsgeld (want die begroting, hè.) Dat dat wantrouwen heeft geleid tot Kafkaëske algoritmes, waardoor juist forse groepen onschuldige burgers in de problemen komen?
Dat gemakzuchtig van achter een bureau met een computer en een algoritme kan worden bepaald hoeveel stikstof u uitstoot of dat u fraudeur bent? Dat ook met dit systeem slachtoffers vallen. Niet alleen onder boeren, maar ook door het uitblijven van maatregelen die wel genomen moeten worden ter bescherming van de natuur.
Kennelijk gaan we aan gewone mensen niets meer beloven en is dat de oplossing.
Maar we willen wel het belastinggeld van uw inkomen, liefst uw huis ook, premies voor de zorgverzekering, of uw pensioen, accijnzen en energieheffingen op uw drank, uw benzine, uw gas, en over alles wat u spendeert om in leven te blijven BTW. Maar we vertrouwen u voor geen meter, bekijken straks al uw uitgaven boven de € 100,- en we gaan u gewoon niets meer beloven.
U ziet maar hoe u kunt blijven bestaan.
Zou het niet gewoon andersom moeten?
We gaan uw sociale grondrechten honoreren, waaronder een fatsoenlijk dak boven uw hoofd een een fatsoenlijk inkomen en we gaan u helemaal vertrouwen als burger en als mens.
 
Lees hier het artikel in Eindhovens Dagblad