Zondag 6 november 2022 Telegraaf,
De eerste barsten van het nieuwe pensioen zijn nu al te zien
Deze week zijn hebben veertig prominenten een brandbrief aan de Tweede Kamer geschreven waarin zij aangeven dat de invoering van het nieuwe pensioenstelsel onverantwoord is.
Het nieuwe pensioenstelsel heeft nog niet iedereen kunnen overtuigen.
De grote uitdaging van het nieuwe pensioenstelsel is de verdeling van €1.500.000.000.000 pensioenvermogen over bijna tien miljoen pensioendeelnemers. Gemiddeld is dat meer dan €150.000 per deelnemer. Helaas is het niet zo eenvoudig, want iemand die bijna met pensioen gaat heeft meer vermogen nodig dan iemand die net met pensioenopbouw is begonnen. Tegelijkertijd wil men het probleem van de doorsneepremie oplossen, waardoor jongeren (tot 45 jaar) niet langer de pensioenpremie van ouderen (45 jaar en ouder) subsidiëren. Hierdoor moet naar schatting €60.000.000.000 aan vermogen herverdeeld worden.
Grote pot met geld
Het is een gigantische operatie die veel tijd en geld en beslag neemt - kosten die ten laste van het pensioenvermogen komen. Hoe het ook zij: er is een hele grote pot met geld, waarmee de pensioenrechten van bijna tien miljoen mensen moeten worden nagekomen. De economische omstandigheden waaronder het vermogen belegd moet worden wijzigen niet. Dus hoe kan men beloven dat iedereen erop vooruitgaat?
De enige reden die ik kan bedenken is dat de pensioenfondsen meer risico’s bij beleggen nemen in de hoop dat daardoor meer rendement wordt behaald. Daardoor zou er een hoger pensioen uitgekeerd kunnen worden. Helaas is 2022 tot op heden een beroerd beursjaar met een ongekend hoge inflatie, waardoor de beperkingen van het nieuwe stelsel direct zichtbaar worden. De eerste berekeningen wijzen uit dat er op het pensioen gekort zou moeten worden in plaats van verhoogd. De overgang naar een nieuw pensioenstelsel is risicovol, ingewikkeld, kostbaar en nauwelijks uit te leggen. Vooralsnog zie ik de voordelen voor de deelnemers niet. Desondanks lijkt het erop dat het kabinet het nieuwe stelsel met een handjeklap met de oppositie wil invoeren. Alsof we niet genoeg problemen hebben.
 
Lees hier het artikel in de Telegraaf (helaas alleen voor abonnees op de Telegraaf)