Dinsdag 22 februari 2022.
Persbericht van de actiegroep "Redhetpensioenstelsel."
U ziet het bericht in de jpg. pagina's.
Het verkorte deel post ik ook in dit deel.
"SAMENVATTING.

( Reactie Wilma Berkhout)
Bom onder nieuwe pensioenstelsel
Miljoenen deelnemers krijgen schrikbarend minder pensioen!
Het Landelijk Actiecomité “Red het Pensioenstelsel” wees er twee jaar geleden al op dat in het beoogde nieuwe pensioenstelsel de rendementen oneerlijk verdeeld gaan worden over verschillende leeftijdscategorieën. Nieuwe inzichten en berekeningen wijzen uit dat het nog veel erger wordt dan al werd gevreesd!
Diverse deskundigen, o.a. Rob de Brouwer, waarschuwen dat oudere “leeftijdscohorten” straks gedurende de periode dat ze pensioen ontvangen, weinig of niets meer krijgen van het rendement van de fondsen. En dat is nog al een verschil met het huidige stelsel waarin de pensioenopbouw (en de uiteindelijke pensioen-uitkering) als volgt tot stand komt: 30% door de ingelegde premie, 30% door rendement gedurende de opbouwfase en 40% door rendement gedurende de periode waarin pensioen wordt ontvangen.
In het nieuwe stelsel wordt het beleggingsrisico en daarmee het rendement afgebouwd naarmate deelnemers ouder worden. Uiteindelijk resteert voor de oudere groepen een risicovrije beleggingsstrategie en daarmee nauwelijks nog rendement.
Daarmee gaat circa 40% van hun huidige toegezegde pensioenuitkering de mist in!
Bovendien betekent de overgang naar een stelsel met premieregelingen in plaats van de huidige uitkeringsregelingen dat pensioenfondsen geen toezeggingen meer hoeven te doen over de uiteindelijke pensioenuitkering. Em. Hoogleraar Bernard van Praag meent dat we daarmee naar een casino-pensioen-systeem gaan.
Het nieuwe stelsel, met de vooral door D66 en VVD bepleite individuele rekeningen, en de “voor jongeren gunstige beleggingsstrategie” wordt door hem dan ook finaal onderuit gehaald.
Het is onwaarschijnlijk dat zij in de 40-42 opbouwjaren een extra opbrengst zouden kunnen realiseren om het verlies van 40% rendement dat nu in de pensioen-periode wordt gemaakt, te compenseren. Ook al mogen ze straks “gokken” door wel tot 150% te beleggen in risicovolle aandelen, met geld dat ze moeten lenen van de ouderen in het fonds! Met andere woorden, ook jongeren zijn straks de pineut.
Behalve heel fout is het nieuwe stelsel ook onnodig. De pensioenfondsen bulken van het geld, ruim voldoende voor jong en oud, voor indexatie nu en voor indexatie van de pensioenopbouw van mensen die nu nog werken en voor herstel-indexatie die deelnemers nog tegoed hebben sinds 2008.
Maar het is nog niet te laat. Vakbonden en politiek kunnen het tij nu nog keren.
Wij roepen daarom politiek en vakbonden op: als de belangen van de ca 10 miljoen pensioendeelnemers jullie aan het hart gaat: stop met die waanzin van een nieuw pensioenstelsel, dat zonder twijfel over enkele jaren in de Tweede Kamer leidt tot discussies over “die pensioen-affaire waarmee miljoenen mensen zijn bestolen van hun opgebouwde, gespaarde pensioen”..."

Lees hier de nieuwsbrief